Обком профспілки про постанови Кабміну №88 та №89 від 25.03.2014 про встановлення граничного розміру надбавки за престижність педагогічної праці

24.04.2014 11:10

22.04.2014 № ___02/112__

на № ________ від ___________

Головам рай(міськ)комів профспілки працівників освіти і науки України,

ПК обласного підпорядкування.

 

Обласний комітет профспілки працівників освіти і науки України повідомляє, що прийняття постанов Кабінету Міністрів України №88 та №89 від 25 березня 2014 року якими передбачається граничний розмір надбавки за престижність педагогічної праці у розмірі 20% та 50% працівникам бібліотек у випадках нестачі фонду заробітної плати в установах і закладах освіти до кінця 2014 року, тягне за собою різке зменшення заробітної плати зазначених категорій працівників. У грошовому вимірі зменшення заробітної плати вчителя, вихователя, викладача та інших педагогічних працівників складатиме від 278 до 474 грн. і більше.

Зазначені постанови прийнято Кабінетом Міністрів України як однією з сторін Генеральної угоди в порушення норм цієї угоди та принципів соціального діалогу.

Крім того, таке рішення Уряду суперечить вимогам ст. 22 Конституції України, оскільки звужує трудові права педагогічних працівників на встановлений рівень заробітної плати, а норма про встановлення розміру надбавки керівником закладу суперечить ст. 247 КзпП України та ст. 38 Закону України про професійні спілки відповідно до яких вирішення питань оплати праці, розмірів надбавок в установі, організації має здійснюватися власником або уповноваженим ним органом разом з виборним органом первинної профспілкової організації.

Відповідно до ст. 103 Кодексу законів про працю України власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення не пізніше як за два місяці до їх запровадження або зміни.

Профспілка наполягає на тому, що будь-які рішення, які стосуються соціальних стандартів працівників мають бути максимально прозорими, обґрунтованими і, прийняттю такого рішення має передувати конструктивний соціальний діалог та завчасне запровадження заходів з мінімізації негативних соціальних наслідків, які можуть викликати соціальну напругу в трудових колективах, та в кінцевому підсумку можуть призвести до масових акцій протесту.

У зв’язку з зазначеним, обласний комітет профспілки працівників освіти і науки України підтримує таку принципову позицію Центрального комітету. Президією обкому профспілки направлено відповідні звернення до державних владних структур з вимогою скасувати постанови КМУ №88 та 89 від 25 березня 2014 року, та зняти з розгляду Верховною Радою України законопроекту №4648 від 07.04.2014р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» якими по суті, мають бути скасовані встановлені законодавством доплати на надбавки вчителям, як такі, що спрямовані на зниження рівня оплати педагогічних працівників та прийняті з порушенням чинного законодавства.

Просимо Вас провести відповідну роз’яснювальну роботу у первинних профспілкових організаціях щодо направлення листів, телеграм до в.о. Президента України, Голови ВРУ Турчинова О.В. та Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. з вимогою негайного скасування даних постанов та недопущення прийняття законопроекту №4648.

В додаток до листа від 22.04.2014р №02/112 обком профспілки привертає увагу керівників виборних профспілкових органів, що встановлення надбавки педагогічним працівникам у розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) та граничного розміру 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від дати набуття чинності постанови КМУ від 25 березня 2014р. №88 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011р. №373» у відповідності до ст. 247 КЗпП України та ст. 38 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» здійснюється власником або уповноваженим ним органом разом з виборним органом первинної профспілкової організації, що повинно бути зафіксовано в протоколі засідання відповідного виборного профспілкового органу.

При прийнятті відповідного рішення виборного профспілкового органу слід керуватися тим, що відповідно до ст. 103 Кодексу законів про працю України власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення не пізніше як за два місяці до їх запровадження або зміни.

Просимо забезпечити дієвий контроль за дотриманням вимог чинного законодавства для недопущення порушення трудових прав працівників галузі щодо встановлення відповідних надбавок за престижність педагогічної праці.

Голова обкому профспілки С.Л.Скалько