Профспілка оскаржує у суді постанови Кабінету Міністрів України №88 та №89 щодо встановлення "гнучкого" розміру надбавок за престижність праці.

06.05.2014 22:05

Обком профспілки працівників освіти і науки України повідомляє, що 22 квітня 2014 року Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження в адміністративній справі за позовною заявою Профспілки працівників освіти і науки України до Кабінету Міністрів України про визнання протиправними та скасування постанов від 25.03.2014 №88 та від 25.03.2014 №89 (копія ухвали додається). Розгляд справи призначено на 20 травня 2014 року.

До участі у справі в якості третьої особи залучено Міністерство освіти і науки України.

Оскаржуваними постановами Уряд змінив розмір надбавок педагогічним працівникам установ та закладів освіти за престижність праці, а також працівникам бібліотек за особливі умови праці з фіксованого  – 20 та 50  відсотків відповідно, на так званий «гнучкий» - від 0 до 20% чи до 50%, чим суттєво погіршив умови оплати праці освітян. Внаслідок прийнятих рішень Уряду заробітна плата вчителя, вихователя, викладача та інших педагогічних працівників у грошову розмірі зменшиться в середньому від 278 до 474 гривень.

Обком профспілки наголошує, що такі рішення Уряду суперечать Рекомендації ЮНЕСКО/МОП «Про становище вчителів» 1966 року щодо приділення особливої уваги заробітній платі вчителя, не спрямовані на виконання програмного завдання Кабінету Міністрів України про запобігання зниженню рівня життя громадян, а також не відповідають конституційним нормам (статті 1, 3, 22, 58 Конституції України), які проголошують Україну соціальною і правовою державою, визначають обов'язок держави щодо утвердження, забезпечення і гарантування прав і свобод людини та забороняють при внесенні змін до чинних законодавчих актів звужувати зміст та обсяг існуючих прав і свобод в Україні.

Для підтримки позиції Профспілки під час судового розгляду, формування доказової бази задля забезпечення позитивного рішення суду просимо до 10 травня 2014 року направити до ЦК Профспілки звернення від первинних, районних(міських) організацій Профспілки із зазначенням власної думки щодо оскаржуваних постанов Уряду, наслідків їх прийняття для працівників установ та закладів освіти та необхідності захисту соціально-економічних прав членів Профспілки у судовому порядку.

Копії звернень просимо надіслати до обкому профспілки.