Угода між відділом освіти Новоархангельської РДА та РК профспілки 2011-2015

13.04.2014 15:53

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

УГОДА

 

між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації

та

районною  організацією профспілки працівників

 освіти і науки України

на 2011 – 2015  роки

 

 

 

 

 

                                                                      

Схвалена на спільному засіданні

                                                                       наради директорів закладів освіти

та  пленумі районної організації профспілки працівників  освіти і науки України 24.12.2010 р.                                                             

                                                                       протокол № П-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

УГОДА

між відділом  освіти Новоархангельської  районної державної адміністрації

та

районною  організацією профспілки працівників  освіти і науки України

на 2011– 2015  роки

 

1. Загальні положення

 

    1. Угода на 2011 – 2015 роки між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації – структурним підрозділом Новоархангельської райдержадміністрації, який підзвітний та підконтрольний голові районної державної адміністрації і управлінню освіти і науки Кіроворгадської обласної державної адміністрації та районною організацією профспілки працівників освіти і науки України – повноважним представником найманих працівників (далі - Сторони) укладена відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди», Генеральної, Галузевої, Регіональної та обласної угод, законів про освіту, Кодексу законів про працю та інших законів України та нормативно - правових актів.

    2. На підставі Угоди, яка є нормативним актом соціального партнерства, здійснюється регулювання трудових відносин в галузі освіти і науки та соціально-економічних питань, що стосуються інтересів працівників та власників (уповноважених ними органів), що і є предметом цієї Угоди.

    3. Угода визначає узгоджені позиції і дії Сторін, спрямовані на їх співробітництво, створення умов для підвищення ефективності роботи навчальних закладів та установ(далі – заклади освіти), реалізацію на цій основі професійних, трудових і соціально-економічних гарантій працівників, забезпечення  їх конституційних прав.

    4. Положення Угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти району (в тому числі на тих, які  прийняті на роботу з випробувальним терміном).

    5. Гарантії, передбачені Угодою, є мінімальними. Соціально-економічні пільги та компенсації, які передбачені колективними договорами, не можуть бути нижчі від рівнів, встановлених законодавством, Генеральною, Галузевою, обласною та даною Угодами. Колективними договорами для працівників згідно з чинним законодавством можуть встановлюватись додаткові порівняно з цією Угодою трудові та соціальні гарантії за рахунок власних коштів.

                  1.6. Угода може бути розірвана або змінена тільки за взаємною домовленістю Сторін. Зміни й доповнення вносяться  за згодою Сторін після проведення переговорів. Пропозиції однієї із Сторін є обов’язковими для розгляду іншою Стороною. Рішення щодо них приймаються за згодою Сторін у 10-денний термін. Зміни, що випливають із змін чинного законодавства та Генеральної угоди, вносяться без проведення переговорів, інші зміни та доповнення або припинення дії Угоди – тільки після переговорів Сторін у такому порядку:

      - одна із Сторін повідомляє іншу Сторону і вносить сформульовані пропозиції щодо внесення зміни до Угоди;

       - у семиденний строк Сторони утворюють робочу комісію і розпочинають переговори;

       - після досягнення згоди  Сторін щодо внесення змін оформляється відповідний протокол.

      1.7. Відділ освіти райдержадміністрації у п’ятиденний термін з дня підписання Угоди (змін) подає її на повідомну реєстрацію та у двотижневий  термін з дня реєстрації забезпечує доведення змісту Угоди до працівників.

1.8. Райком профспілки забезпечує профспілкові організації текстами Угоди (змін) у двотижневий термін з дня її реєстрації.

 

2. Термін  і сфера дії Угоди

 

2.1. Угода укладена на 2011 – 2015 роки, набирає чинності з моменту підписання представниками Сторін і діє до укладення нової або перегляду цієї Угоди.

2.2. Жодна із сторін, що уклали Угоду, не може впродовж встановленого терміну її дії в односторонньому порядку припинити виконання взятих на себе зобовязань, порушити узгоджені положення і норми.

2.3. Сторони домовились під час дії Угоди проводити моніторинг дії законодавства України з визначених Угодою питань, сприяти реалізації чинних законодавчих норм щодо прав та гарантій працюючих, ініціювати їх захист.

2.4. Сторони створюють умови для інформаційного забезпечення працівників освіти про стан виконання норм, положень і зобовязань Угоди. Періодичність оприлюднення відповідної інформації - не рідше одного разу на рік.

2.5. Колективні договори та угоди вважаються недійсними, якщо вони погіршують становище порівняно з чинним законодавством, Галузевою , Регіональною, Обласною та цією Угодами, всіх субєктів, на яких розповсюджується дія цієї Угоди.

 

 

3. Створення умов для забезпечення стабільного розвитку освіти району.

                  

3.1. Сторони Угоди домовились:

 

3.1.1. Спрямовувати свою діяльність на створення умов для забезпечення стабільної та ефективної роботи закладів освіти .

3.1.2. Запобігати виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), а в разі їх виникнення – вживати заходи спрямовані на їх вирішення відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» у взаємодії з відділенням Національної служби посередництва і примирення у Кіровоградській області та обкомом профспілки.

 

3.2. Відділ освіти райдержадміністрації в межах повноважень, визначених законодавством та положенням про відділ  освіти:

 

3.2.1. З метою реалізації загальної програми розвитку освіти і науки в межах асигнувань визначених Законом України про державний бюджет на відповідний рік, та за рахунок коштів визначених районним бюджетом:

- розробляє та впроваджує заходи, спрямовані на стабілізацію функціонування підвідомчих навчальних закладів і установ освіти району, раціонального використання бюджетних та спеціальних коштів, неухильного дотримання нормативних вимог до фінансування господарських витрат, недопущення збитків та незаконних витрат в підвідомчих закладах освіти.

3.2.2. Вживає заходів для недопущення приватизації, продажу, перепрофілювання або використання об’єктів освіти району, що фінансуються з районного бюджету, а також підрозділів, технічно пов’язаних з навчальним процесом.

3.2.3. Сприяє закладам освіти в реалізації їх права на самоврядування, яке передбачає:

- самостійне вирішення питань навчально – виховної, науково – дослідної, методичної, економічної і фінансової діяльності (в межах лімітних асигнувань);

- визначення змісту компонента освіти, що надається закладам освіти понад визначений державний обсяг;

- прийняття на роботу педагогічних та інших працівників в межах штатної чисельності;

- використання усіх видів асигнувань, в межах затвердженого кошторису. 

3.2.4. Вживає заходів для безумовного забезпечення права закладів освіти  самостійно розпоряджатися доходами від господарської та іншої, передбаченої їх статутами, діяльності.

3.2.5. Сприятиме впровадженню положення про пільгові довгострокові кредити молоді для одержання освіти у вищих навчальних закладах та передбачення їх окремими рядками у відповідних бюджетах.

3.2.6. Забезпечить неухильне виконання чинного законодавства щодо:

- доведення до підвідомчих навчальних закладів районного підпорядкування про асигнування з бюджету протягом місячного терміну після затвердження бюджету;

- затвердження єдиних кошторисів доходів і видатків та чисельності працівників за штатним розписом підвідомчих навчальних закладів районного підпорядкування, яка забезпечена фондом заробітної плати.

3.2.7. Забезпечить фінансування навчальних закладів в межах затвердженого кошторису

3.2.8. Забезпечить контроль за фінансово-господарською діяльністю закладів освіти, які належать до сфери відділу  освіти райдержадміністрації.

3.2.9. Надаватиме райкому профспілки  інформацію, що стосується трудових і соціально – економічних прав та законних  інтересів своїх членів, а також інформацію про результати господарської діяльності  закладів освіти. Зазначена інформація має бути надана не пізніше десятиденного терміну.

3.2.10. Не рідше одного разу на рік розглядати на засіданнях колегії відділу освіти питання про стан дотримання чинного трудового законодавства в закладах освіти і науки.

3.2.11. Прийматиме рішення  на вимогу профкомів  про розірвання трудових договорів (контрактів) з керівниками, які порушують законодавство про працю, погіршують соціально-економічне становище працівників закладів освіти, не виконують умови колективних договорів.

3.2.12. Сприятиме збереженню мережі закладів освіти району, особливо у сільській місцевості, та обсягів їх фінансування, поліпшенню фінансування позашкільних навчальних закладів  за рахунок коштів відповідних бюджетів.

 

3.3. Районна організація профспілки зобов’язується:

 

3.3.1. Сприяти зміцненню виробничої та трудової дисципліни в закладах  освіти району.

3.3.2. Утримуватись від організації страйків з питань, включених до Угоди, за умови їх вирішення у встановленому законодавством порядку.

3.3.2.    Сприяти  вирішенню питання щодо:

- визнання заборгованості з виплат, передбачених ст. 57 Закону України „Про освіту”, пов’язаних із установленням педагогічним працівникам посадових окладів (ставок заробітної плати) на рівні середньомісячної заробітної плати працівників промисловості, доплат спеціалістам освіти до рівня  середньомісячної заробітної плати в народному господарстві, та визнання заборгованості з виплат за комунальні послуги;

- забезпечення проведення індексації   та компенсації втрати частини доходів у зв’язку з порушенням термінів здійснення відповідних виплат.

 

 

4. Зайнятість

 

4.1. Відділ  освіти райдержадміністрації  зобов’язується:

 

4.1.1. Брати участь у реалізації районної програми зайнятості населення і сприяти реалізації державної політики в цій сфері відповідно до законів України „Про зайнятість населення”, “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, „Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні”, Указу Президента  України від 23.01.96 р. „Про заходи щодо реформування системи підготовки спеціалістів та працевлаштування випускників вищих навчальних закладів” в частині працевлаштування молодих спеціалістів. Здійснювати свої функції стосовно реалізації державної та районної  програм “Вчитель”.

4.1.2. Спільно з відповідними органами державної служби зайнятості населення брати участь у розробці, реалізації, контролі за виконанням заходів щодо забезпечення зайнятості працівників при їх вивільненні.

4.1.3. Порушувати питання перед місцевими органами виконавчої влади про зупинення звільнення або поетапне звільнення працівників при неможливості їх подальшого працевлаштування відповідно до чинного законодавства.

4.1.4. Забезпечити аналіз зайнятості в галузі на основі статистичних звітів установ і закладів освіти та розглядати це питання разом з райкомом профспілки одночасно з підсумками виконання Угоди.

4.1.5. Вживати заходів щодо недопущення в закладах освіти масових вивільнень працюючих з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (понад 10 % чисельності працівників протягом календарного року).

4.1.6. Сприяти курсовій перепідготовці вчителів закладів освіти району для набуття ними права викладання інших предметів у зв’язку з скороченням їх посад по основному місцю роботи.

4.1.7. З урахуванням районних  потреб визначити обсяги державного замовлення на підготовку фахівців без відриву від виробництва з числа випускників педколеджів, училищ та навчальних закладів системи загальної середньої освіти та перепідготовки педагогічних працівників за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів з метою опанування ними необхідних педагогічних спеціальностей.

4.1.8. Узгоджувати з райкомом профспілки пропозиції щодо скорочення чисельності працівників закладів освіти у підпорядкованих закладах не пізніше трьох місяців з часу прийняття рішення з цього питання (згідно ст.49-4 КЗпП України).

4.1.9. Сприяти поширенню інформації щодо потреб у фахівцях ринку праці в галузі освіти через засоби масової інформації.

4.1.11. Забезпечити працевлаштування на вільні і новостворені робочі місця в закладах освіти незайнятого населення, зареєстрованого у державній службі зайнятості, відповідно до кваліфікаційних вимог, надаючи при  цьому перевагу  випускникам педагогічних закладів освіти.

4.1.12. Сприяти організації в колективах закладів освіти району навчання  працівників з питань чинного законодавства про зайнятість.

 

 

4.2. Сторони Угоди рекомендують керівникам закладів  овіти району та первинним профспілковим організаціям:

4.2.1. Передбачати у колективних договорах закладів освіти району заходи щодо попередження безробіття, створення нових (додаткових) робочих місць та працевлаштування вивільнюваних працівників. Забезпечити формування розділів „Зайнятість та соціальний захист від безробіття” в колективних договорах.

4.2.5.  Відповідно до чинного законодавства про дошкільну освіту вживати заходів для недопущення запровадження такого режиму роботи працівників дошкільних навчальних закладів, який може призвести до   встановлення місячної  заробітної плати в розмірі  менше посадового окладу (ставки заробітної плати).

4.2.6. З метою створення педагогічним  працівникам відповідних умов праці, які б максимально сприяли забезпеченню продуктивної зайнятості та зарахуванню періодів трудової діяльності до страхового стажу для призначення відповідного виду пенсії :

-  при звільненні педагогічних працівників, вивільнені години розподіляти у першу чергу між тими працівниками, які мають неповне тижневе навантаження;

- залучати до викладацької роботи керівних, педагогічних та інших працівників закладів освіти, працівників інших підприємств, установ, організацій лише за умови забезпечення штатних педагогічних працівників навчальним навантаженням в обсязі не менше відповідної кількості годин на ставку;

- передавати уроки з окремих предметів у початкових класах, в т.ч. уроки іноземної мови, фізичної культури, образотворчого мистецтва, музики, лише спеціалістам  за  наявності  об’єктивних причин та обов’язкової письмової згоди учителів початкових класів, забезпечуючи при цьому оплату праці відповідно до положень  п.74 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти.  

 

5. Регулювання виробничих, трудових відносин. Режим праці та відпочинку

 

5.1. Відділ  освіти райдержадміністрації зобов’язується:

 

5.1.1. В межах виділених лімітів забезпечити впровадження мінімальних нормативів матеріально-технічного і фінансового забезпечення закладів освіти району нормативних документів, що регулюють виробничі та трудові відносини в установах і закладах освіти району, які розроблені Міністерством освіти і науки України.

5.1.2. Забезпечити дотримання в закладах освіти району :

- встановлених чинним законодавством норм тривалості робочого часу і відпочинку для працівників галузі;

- нормативних документів щодо порядку здачі в оренду приміщень та обладнання.

5.1.3. Забезпечити контроль за:

-  застосуванням у закладах освіти району надурочних робіт, допускаючи їх лише у випадках і порядку, передбачених чинним законодавством;

- наданням працівникам закладів освіти району щорічних відпусток відповідної тривалості згідно з чинним законодавством.

5.1.4. Вжити заходів для забезпечення розробки в закладах освіти району правил внутрішнього трудового розпорядку та погодження з профспілковими комітетами режиму роботи.

 5.1.5. Забезпечити дотримання чинного законодавства щодо гарантій і компенсацій працівникам закладів освіти району, які направляються у відрядження в тому числі для підвищення кваліфікаціїї.

5.1.6. Обмежити укладання строкових договорів з працівниками з мотивації необхідності його випробовування. Не допускати переукладення безстрокового  трудового договору на строковий з підстав досягнення пенсійного віку з ініціативи власника. Забезпечувати додаткові порівняно з чинним законодавством пільги, гарантії та компенсації для працівників, з якими укладено контракт.

5.1.7. Забезпечити матеріальне заохочення  педагогічних працівників, учні  яких стали переможцями  обласних, Всеукраїнських та міжнародних учнівських олімпіад, конкурсів, турнірів.

5.1.8. Організувати для вчителів, керівників закладів освіти та методичного кабінету короткотермінові курси, семінари, конференції з питань законодавства про освіту, нового змісту середньої освіти, впровадження особистісно орієнтованих технологій навчання.

 

5.2. Відділ освіти райдержадміністрації зобов’язується та рекомендує керівникам закладів освіти:

 

5.2.1. Здійснювати запровадження, заміну, перегляд норм праці за погодженням з профспілковим комітетом.

5.2.2.   Повідомляти працівників про введення нових і заміну чинних норм праці не пізніше ніж за два місяці до їх запровадження.

5.2.3. Здійснювати звільнення педагогічних працівників у зв’язку із скороченням обсягу роботи тільки після закінчення навчального року.

5.2.5. Забезпечити встановлення працівникам закладів освіти району щорічних оплачуваних відпусток відповідної тривалості, яка не може бути меншою ніж 24 календарних дні, згідно з чинним законодавством.

5.2.6. Забезпечити надання додаткових відпусток працівникам із ненормованим робочим днем тривалістю  до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективними договорами (додаток 10).

5.2.7. Не допускати відмови працівників від надання щорічних відпусток та заміни їх матеріальною компенсацією.

5.2.8.  Визначати черговість надання відпусток згідно з графіками, що враховують інтереси працівників та закладів освіти. Письмово повідомляти працівників про дату початку відпустки не пізніше як за два тижні до встановленого графіком терміну.

5.2.9. Забезпечити встановлення та надання працівникам закладів освіти району додаткових відпусток конкретної тривалості за роботу із шкідливими та важкими умовами праці залежно від результатів атестації робочих місць, а також за роботу з особливими умовами праці, відповідно до колективного договору та згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 року № 1290 "Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці".

           5.2.10. Встановлювати та надавати інші види відпусток (у разі особистого шлюбу або шлюбу дітей, народження дитини, смерті близьких родичів, для догляду за хворим членом сімї, батькам, чиї діти йдуть до першого класу школи, ветеранам, донорам, працівникам,  діти яких у віці до 18 років вступають  до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості тощо), в тому числі головам виборних органів профспілки, які працюють на громадських засадах, на умовах колективних договорів.

5.2.11. Розширювати переліки категорій працівників, яким за бажанням за необхідності може надаватись щорічна відпустка повної тривалості до закінчення 6-місячного терміну безперервної роботи в даній установі, організації на умовах колективного або трудового договору. Оплату відпусток здійснювати в межах бюджетних асигнувань та інших додаткових джерел.

5.2.13. Погоджувати з профкомами:

- запровадження змін, перегляд умов праці;

- час початку і закінчення роботи, режим роботи змін, поділ робочого часу на частини, застосування підсумованого обліку робочого часу, графіки роботи, згідно з якими передбачати можливість створення умов для приймання працівниками їжі протягом робочого часу на тих роботах, де особливості виробництва не дозволяють встановити перерву.

5.2.14. Враховувати рекомендації Міністерства освіти і науки України щодо затвердження керівниками закладів освіти посадових обов’язків працівників  за погодженням з профспілковим комітетом.

5.2.16. Сприяти наданню можливості непедагогічним працівникам закладів освіти, які відповідно до чинного законодавства мають право на викладацьку роботу,  виконувати її в межах основного робочого часу.

 

5.3.   Районна організація профспілки вживе заходів щодо:

 

- забезпечення нормативними документами з питань трудового законодавства закладів освіти ;

-  організації контролю за дотриманням чинного трудового законодавства.

 

6. Нормування і оплата праці

 

6.1. Сторони Угоди  домовились:

 

6.1.1. Вживати заходів для  підвищення рівня заробітної плати працівників галузі.

6.1.2. Сприяти реалізації Комплексної програми Стратегії подолання бідності .

6.1.3 Здійснювати  контроль за своєчасною виплатою заробітної плати у закладах освіти, аналізувати причини порушень і вживати заходи щодо їх усунення.

6.1.4. Сприяти забезпеченню своєчасної виплати заробітної плати працівникам закладів освіти за період відпусток, поточної заробітної плати не рідше двох разів на місяць через проміжок часу між виплатою, що не перевищує 16 календарних днів та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Крім того, розмір заробітної плати за першу половину місяця (аванс) не повинен бути меншим за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати» від 23.09. 2010).

6.1.5. Розглядати пропозиції районного комітету профспілки щодо застосування заходів матеріального та дисциплінарного впливу до керівників закладів освіти, з вини яких допущена заборгованість із заробітної плати. В строки, встановлені чинним законодавством, інформувати щодо наслідків розгляду.

 

6.2. Відділ  освіти райдержадміністрації зобов’язується:

 

6.2.1. Забезпечити ефективний контроль за дотриманням в закладах освіти  законодавства про оплату праці.

6.2.2. Здійснювати заходи щодо безумовного забезпечення виплати заробітної плати не рідше двох разів на місяць у терміни, встановлені колективними договорами у закладах освіти. Сприяти усуненню причин порушення  термінів виплати заробітної плати.                    6.2.3. Виплачувати заробітну плату  не рідше двох разів на місяць у терміни, встановлені колективними договорами у закладах освіти з урахуванням п.6.1.4 цієї угоди. Сприяти усуненню причин порушення  термінів виплати заробітної плати.               

6.2.4. Здійснювати перегляд і введення нових умов оплати праці з обов’язковим погодженням з райкомом профспілки.

6.2.5. Розробляти та подавати розрахунки щодо бюджетного фінансування закладів освіти на 2011 – 2015 роки в межах, необхідних для забезпечення їх діяльності

6.2.6. Здійснювати згідно з чинним законодавством компенсації втрат частини заробітної плати, пов’язаної із порушенням термінів її виплати, у випадках несвоєчасних розрахунків із заробітної плати з працівниками.

6.2.7. Впроваджувати в закладах освіти мінімальні посадові оклади, ставки заробітної плати у розмірах не нижче законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати.

6.2.8. Відповідно до чинного законодавства здійснювати оплату праці, доплати та надбавки, преміювання, надання матеріальної допомоги та виплати компенсації суб’єктам, на яких поширюється дана Угода.

6.2.9. Здійснювати додаткову оплату за роботу в нічний час (з 10-ї години вечора до 6-ї години ранку) працівникам, які за графіками роботи  працюють у цей час, у розмірі 40 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

6.210. Забезпечити  оплату праці працівникам дошкільних навчальних закладів за роботу понад встановлену норму з причини невиходу на роботу змінника або у випадках, коли батьки несвоєчасно забирають дітей з дошкільного закладу, і робота виконується за межами робочого часу, встановленого графіками роботи, відповідно до ст. 106 КЗпП України як за надурочну роботу, в подвійному розмірі.

6.2.11. Здійснювати виплату заробітної плати через установи банків відповідно до чинного законодавства лише на підставі особистих заяв працівників.

6.2.12. Гарантувати оплату праці в закладах освіти району за роботу у святкові, неробочі та вихідні дні у подвійному розмірі або надання іншого дня відпочинку.

6.2.13. Переглядати заробітну плату педагогічним працівникам двічі на рік з щомісячною індексацією з урахуванням рівня інфляції та відповідно до чинного законодавства.

6.2.14. Передбачити в кошторисах видатки на преміювання, надання матеріальної допомоги працівникам закладів освіти,  стимулювання творчої праці і педагогічного новаторства керівних і педагогічних працівників у розмірах не менше 2 відсотків планового фонду заробітної плати.

 

    1. Районна  організація профспілки зобов’язується:

      6.3.1. Інформувати обком профспілки та територіальну державну інспекцію праці у Кіровоградській області стосовно фактів порушень термінів виплати заробітної плати та відповідних зобов’язань за колективними договорами, угодами.

      6.3.2. Проводити роз’яснювальну роботу щодо практики звернення працівників освіти до судів про примусове стягнення заборгованої заробітної плати та сум відшкодування шкоди від нещасних випадків і професійних захворювань з організацій, установ галузі.

      6.3.3. Координувати діяльність первинних профспілкових організацій району щодо здійснення контролю за проведенням індексації грошових доходів працівників у зв’язку зі змінами цін на споживчі товари та послуги, компенсації втрат частини заробітної плати, пов’язаних із порушенням термінів її виплати.

      6.3.4.Вживати заходів для своєчасної виплати в межах ліміту заробітної плати в т.ч. за період відпусток та канікул, в закладах освіти району та сприяти усуненню причин затримки їх виплати.

      6.3.5. Здійснювати контроль за оплатою праці в закладах освіти району за роботу в надурочний час, у святкові та вихідні дні згідно з чинним законодавством.

       

      7. Охорона праці та здоров’я

       

           7.1. Відділ  освіти райдержадміністрації зобов’язується:

      1. Забезпечити  організацію та проведення навчання й перевірки знань з охорони праці посадових осіб закладів освіти району, у т.ч. новопризначених, відповідно до ст. 18 Закону України “Про охорону праці”.

      2. Надавати практичну допомогу та здійснювати методичне забезпечення в системі освіти району з питань:

  •  попередження випадків травмування учасників навчально-виховного процесу;

  • розслідування нещасних випадків з працівниками та учнями відповідно до вимог чинних нормативних документів.

      1. Інформувати щоквартально райком профспілки про стан охорони праці та травматизм у системі освіти району.

      2. Розробити Комплексний план поліпшення стану безпеки, гігієни праці, виробничого середовища та профілактики виробничого травматизму в закладах освіти на 2011-2015 роки та забезпечити контроль за його виконанням.

      3. Здійснювати контроль за дотриманням вимог проектно-кошторисної документації , наявності висновку експертизи робочого проекту або робочої документації на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці при будівництві, реконструкції будівель, приміщень навчальних закладів районного підпорядкування  та  вивчення   стану дотримання норм екологічної безпеки, санітарно-гігієнічних умов на об’єктах освіти, підпорядкованих відділу  освіти райдержадміністрації, на стадії  їх проектування,   підготовки вводу в експлуатацію.

      4. Організувати направлення  працівників на  навчання  на базі  кабінету охорони праці обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені В.Сухомлинського, організувати роботу консультаційного пункту з питань охорони праці для працівників системи освіти району.

      5. Сприяти закладам освіти у забезпеченні нормативною документацією   державної та галузевої чинності.

      6. Відповідно до ст. 19. Закону України “Про охорону праці” вирішувати питання закладення в районний бюджет  коштів на охорону праці у розмірі не менше 0,2% від фонду оплати праці для закладів освіти та їх щорічного перерахування.

      7. Здійснювати контроль за дотриманням вимог законів України “Про охорону праці”, “Про пожежну безпеку”, “Про санітарно-епідемічне благополуччя населення”, “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” в закладах району  та аналіз і розгляд на розширених засіданнях колегій, нарадах керівників питання стану охорони праці, травматизму у системі освіти.

      8. У разі отримання інвалідності внаслідок виробничої травми працівником установи організовувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування відповідно до рекомендацій МСЕК, встановити неповний робочий день або неповний робочий тиждень  і пільгові умови праці відповідно до чинного законодавства.

      9. Забезпечити проведення медоглядів для працівників закладів освіти району відповідно до статті 17 Закону України “Про охорону праці”, Постанови КМУ від 23.05.2001 р. № 559 та сприяти проведенню медоглядів в закладах освіти.

      10. Забезпечити функціонування  Системи управління охороною праці в закладах освіти району відповідно до ст. 13 Закону України “Про охорону праці”.

      11. Забезпечити проведення атестації робочих місць за умовами праці відповідно до Постанови КМУ від 01.08. 1992 р. № 442 та сприяти проведенню атестації робочих місць в закладах  освіти району.

      12. Сприяти вирішенню питання забезпечення працівників, підпорядкованих закладів освіти спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, а також миючими, знешкоджувальними засобами відповідно до встановлених нормативів.

      13. Вирішити питання створення служб охорони праці в закладах освіти району. Забезпечити функціонування служб відповідно до чинного Типового положення (ст. 15 Закону України “Про охорону праці”).

      14. Вивчати та поширювати передовий досвід роботи закладів освіти з питань охорони праці. Створити картотеку передового досвіду закладів освіти району.

      15. Передбачити в бюджеті району кошти на оплату лікарняних листів за перші 5 днів згідно з Законом України “Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування “ від 11.01.2001 р. № 2213-ІІІ та сприяти цьому під час формування бюджету.

      16. Розглядати скарги і пропозиції працівників  системи освіти з питань порушення законодавства України, вимог нормативної документації галузевої чинності з питань безпеки життєдіяльності та вживати заходи щодо   усунення виявлених порушень.

      17. Сприяти виконанню загальнодержавної, галузевої та регіональних  програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, інших державних програм, спрямованих на запобігання  нещасним випадкам  та професійним захворюванням, виділенню коштів на проведення  профілактичних заходів з охорони праці навчальними закладами району з бюджету в обсязі  не менше 0,2 відсотків від фонду оплати праці відповідно до положень ст.19 Закону України „Про охорону праці”.  Дані кошти перераховувати щорічно.

         

        7.2.  Районна  організація профспілки зобов’язується:

         

      1. Забезпечити участь представника профспілки у розслідуванні смертельних нещасних випадків на виробництві, аналізі причин травматизму, розробці профілактичних заходів у закладах освіти району .

      2. Надавати практичну допомогу керівникам закладів освіти району, профспілковим комітетам, комісіям, представникам профкомів з охорони праці щодо забезпечення громадського контролю за додержанням роботодавцем або уповноваженим  органом  законодавчих та інших нормативних актів, виконанням комплексних заходів з охорони праці, передбачених угодами та колективними договорами, проведенні Тижнів охорони праці

      3. Здійснювати навчання профспілкового активу з питань охорони праці. Вжити заходів щодо поліпшення якісного складу комісії з охорони праці виборних органів шляхом залучення до них компетентних працівників. Брати участь в роботі комісій з перевірки  знань з охорони праці посадових осіб та педагогічних працівників. 

      4. Сприяти забезпеченню профкомів закладів освіти району нормативними документами з питань охорони праці.

      5. Здійснювати перевірку ходу будівництва (реконструкції) виробничих об'єктів освітянської галузі на предмет дотримання вимог охорони праці у відповідності з проектом, а також брати участь у роботі комісій по введенню цих об'єктів в експлуатацію після завершення будівництва (реконструкції).

      6. Розглядати   скарги і пропозиції членів профспілки з питань охорони праці, захищати їх інтереси у взаємовідносинах з роботодавцями, державними і господарськими органами, органами місцевого самоврядування: представляти в прокуратурі та суді інтереси працівників, зокрема і тих, що потерпіли на виробництві від нещасних випадків або професійних захворювань.  

        7.2.8. Здійснювати  громадський  контроль за виконанням вимог   Закону України "Про охорону праці" в закладах освіти з метою надання практичної допомоги профспілковим комітетам з питань організації роботи щодо досягнення нормативних показників,  за організацією харчування, охорони здоров'я, охорони праці в закладах освіти .

        7.2.9. Продовжити практику участі профспілкової сторони у діяльності комісій Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Сприяти посиленню впливу представника профспілки на вирішення питань у комісіях на користь членів профспілки.

      1. Організувати з допомогою дирекції Фонду соціального страхування з  тимчасової втрати працездатності  та Фонду соціального страхування від нещасних випадків  навчання представників профспілкової сторони в складі комісій соціального страхування та розслідування випадків виробничого травматизму.

      2. Сприяти вирішенню питань щодо фінансування оздоровлення дітей працівників освіти з бюджетів соціального страхування та державного бюджету.

      1. Сприяти профспілковим комітетам в організації самодіяльних форм оздоровлення працівників освіти та членів їх сімей.

      2. Надавати кваліфіковані правові консультації з основ законодавства з охорони праці.

      3. Контролювати  своєчасність і повноту відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків шкоди, заподіяної працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ним трудових обов'язків, а також виплат одноразової допомоги відповідно до Закону України „Про охорону праці". 

      4. Забезпечити  участь  представника  профспілки у роботі комісій з розслідування причин нещасних випадків, опрацюванні заходів щодо їх попередження та вирішенні питань, пов'язаних з профілактикою ушкодження здоров'я учасників навчально-виховного процесу.

7.3. Сторони угоди рекомендують керівникам закладів освіти, комітетам профспілки:

7.3.1.Роботу з охорони праці проводити відповідно до вимог законодавства України з охорони праці та наказу Міністерства освіти і науки України від 01.08.2001 р. № 563.

7.3.2. Проводити громадський  огляд-конкурс охорони праці в закладах освіти району відповідно до Положення, затвердженого спільною постановою колегії Міністерства освіти і науки України та президії ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 27.04.2004 року.

   7.3.3.Передбачати в колективних договорах закладів освіти зобов'язання щодо пільг та компенсацій тим, хто працює в шкідливих умовах (мило, знешкоджуючі засоби, молоко, лікувально-профілактичне харчування, спецодяг, спецвзуття, інші засоби індивідуального захисту). Здійснювати заміну спецодягу та спецвзуття, інших засобів індивідуального захисту в разі їх дострокового зносу не з вини працівника за рахунок закладів.

   7.3.4.Практикувати заслуховування звітів керівників закладів про роботу з охорони праці.

   7.3.5.  Враховувати спільні рекомендації відділу освіти райдержадміністрації та райкому  профспілки працівників освіти щодо змісту розділу „Охорона праці та здоров”я" під час розробки і укладення колективних договорів на місцях.

      1. Забезпечити проведення атестації робочих місць з несприятливими умовами праці відповідно до чинного законодавства та розробити за її результатами заходи щодо покращення умов трудової діяльності, включивши їх як додатки до колективних договорів:

        - здійснювати доплати працівникам закладів освіти за роботу в шкідливих і важких умовах праці згідно з додатком № 12,

        - надавати додаткові відпустки за роботу з шкідливими і важкими умовами праці згідно з додатком № 13;  

        - надавати додаткові відпустки за особливий характер роботи згідно з додатком № 14

        7.3.7 Здійснювати заходів щодо виведення котелень з підвальних приміщень закладів освіти.

      1. Впроваджувати у практичну діяльність закладів освіти Систему роботи з охорони праці.

        7.3.9.Забезпечити контроль за виконанням вимог щодо створення здорових, безпечних умов праці і навчання для учасників навчально-виховного процесу відповідно до законів України „Про охорону праці", „Про пожежну безпеку", „Про дорожній рух", „Про цивільну оборону України ".

        7.3.10. Вирішити питання створення  при методичному кабінеті куточка  охорони праці відповідно до Типового положення про кабінет охорони праці (НПАОП 00.0-4.29-97).

      1. Здійснювати   відповідні заходи в закладах освіти району щодо  виконання постанови президії Федерації профспілок України від 06.07.2006 р., заходів обкому профспілки працівників освіти і науки в частині щодо боротьби профспілок із приховуванням нещасних випадків та Всесвітнього Дня охорони праці.

         

    1. Відділ освіти та районна організація профспілки зобов'язуються:

       

           7.4.1. Практикувати проведення щорічного районного громадського огляду-конкурсу за станом охорони праці в системі освіти району. Своєчасно підводити підсумки та визначати переможців. Передбачити в кошторисах форми заохочення на преміювання переможців конкурсу (за І, II, III місця). 

      1.  Практикувати проведення спільних засідань колегії відділу освіти райдержадміністрації та президії райкому профспілки працівників освіти з питань аналізу стану охорони праці в системі освіти.

      2. Проводити  спільні рейди  щодо вивчення стану охорони праці з наступним проведенням підсумкових нарад-семінарів з керівниками та профактивом закладів.

      3. Проводити навчання посадових осіб, профактиву з питань безпеки життєдіяльності на базі методичного кабінету та райкому профспілки працівників освіти.

              7.4.5. Вживає заходів щодо організації оздоровлення педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів на базі  профілакторію під час проходження ними курсової перепідготовки при обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.

         

         

        8. Соціальні гарантії, пільги, компенсації

         

        8.1. Сторони Угоди домовились:

         

        8.1.1. Вживати заходів для забезпечення дотримання чинного законодавства:

        -  у сфері трудових відносин;

        - при забезпеченні соціальних гарантій і пільг для працівників освіти, членів їх сімей, а також пенсіонерів, які працювали раніше в галузі освіти;

        -  при наданні гарантій і компенсацій молодим спеціалістам у разі переїзду їх у іншу місцевість у зв’язку з направленням на роботу у порядку розподілу після закінчення навчального закладу.

        8.1.2. Сприяти вирішенню питань щодо надання пільгових путівок на лікування освітянам, які цього потребують, регіональними відділеннями Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

        8.1.3.Вживати спільні заходи для належного впровадження  недержавного пенсійного забезпечення та обовязкового професійного страхування працівників освіти.

         Забезпечувати узгодження позицій  під час запровадження пенсійного професійного страхування осіб, які мають право на пенсію за вислугу років.

        8.1.4.Організовувати проведення  районних галузевих спартакіад серед працівників освіти та за забезпечувати їх участь в обласних та всеукраїнських спартакіадах.

        8.1.5.Сприяти залученню освітянських колективів до участі у місцевих, міжрегіональних, всеукраїнських оглядах, конкурсах, фестивалях художньої самодіяльності.

        8.1.6. Удосконалювати практику проведення:

                     -  огляду на кращу організацію оздоровлення дітей освітян у літній період;

        - галузевих оглядів самодіяльних творчих і художніх колективів.

        8.1.7. Сприяти виділенню коштів для реалізації програм оздоровлення дітей працівників освіти в літній період.

         

        8.2. Відділ  освіти райдержадміністрації зобов’язується:

         

        8.2.1. Здійснювати контроль за безумовним забезпеченням всіх працівників, на яких поширюється дія даної Угоди гарантій, передбачених чинним законодавством.

8.2.2. Сприяти вирішенню питань щодо регулярного безоплатного підвезення у сільській місцевості до місця роботи і додому педагогічних працівників.

8.2.3. Надавати відповідно до ст. 57 Закону України „Про освіту”, в межах визначених Законом України про Державний бюджет на відповідний рік, за рахунок коштів, визначених відповідним бюджетом:

- педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків та допомоги на оздоровлення при наданні щорічних відпусток педагогічним працівникам  у розмірі одного посадового окладу;

  • педагогічним працівникам  навчальних закладів надбавок за вислугу років.

    8.2.4. Забезпечити надання всім категоріям працівників у грудні  в межах визначених Законом України про Державний бюджет на відповідний рік, матеріальної допомоги, в тому числі на оздоровлення, в сумі до одного посадового окладу на рік (матеріальна допомога на поховання зазначеним вище розміром не обмежується), виплату премій відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1298 від 30 серпня 2002 року.

     8.2.6. Забезпечити:

-  оплату простою не з вини працівника в розмірі не менше тарифної ставки (посадового окладу);

- оплату праці вчителів, вихователів груп продовженого дня, керівників гуртків, вихователів дошкільних навчальних закладів  у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з  незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства.       

8.2.7. Надавати працівникам матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань за рахунок власних коштів відповідно до  п.5 ст.57 Закону України „Про освіту”.

8.2.8. Щорічно відраховувати профспілковим комітетам не менше як    0,3 % фонду оплати праці на культурно-масову, спортивно-оздоровчу роботу, роботу з дітьми відповідно до ст. 44 Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”.

8.2.9.  Компенсувати витрати на відрядження, в тому числі при проходженні курсів  підвищення кваліфікації педпрацівників.

8.2.10. Відділ освіти райдержадміністрації координує роботу, спрямовану щодо поліпшення житлового забезпечення педагогічних працівників та кредитування спорудження ними житла, запровадження ефективного механізму забезпечення житлом педагогічних працівників.

8.2.11. Сприяти створенню клубів молодого вчителя, інших клубів за інтересами.

 

 

8.3. Сторони Угоди рекомендують закладам освіти району :

 

8.3.1. Застосовувати договірне регулювання додаткових соціальних гарантій на підставі положень Генеральної, Галузевої, регіональних угод та відповідно до чинного законодавства.

8.3.2. При укладенні колективних договорів передбачати норми щодо соціального захисту ветеранів праці.

 

8.4.. Сторони Угоди домовилися підготувати і внести наступні пропозиції до  місцевих органів влади:

 

 8.4.1. Про вжиття заходів для:

 - забезпечення виконання регіональних програм забезпечення житлом педагогічних працівників;

- безумовного дотримання чинного законодавства щодо забезпечення педагогічних працівників сільської місцевості,  а також пенсіонерів з їх числа безоплатним житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм;

- забезпечення у сільській місцевості регулярного безкоштовного підвезення педагогічних працівників до місця роботи і додому. 

8.4.4. Про передбачення у районному бюджеті коштів на відрахування профспілковим комітетам не менше як    0,3 % фонду оплати праці на культурно-масову, спортивно-оздоровчу роботу, роботу з дітьми.

8.4.5. Про вирішення питання щодо проведення  обов’язкових щорічних  безоплатних медичних оглядів працівників закладів освіти, придбання медичних книжок нового зразка.

 

8.5.Районна організація профспілки зобов’язується:

 

8.5.1. Вжити заходів для активізації діяльності районного комітету профспілки з метою безумовного забезпечення соціальних гарантій, пільг та компенсацій, передбачених Угодою.

8.5.2. Забезпечити організацію роз’яснювальної роботи в первинних  профспілкових організаціях щодо пенсійного забезпечення працівників галузі та соціального страхування, надавати членам профспілки відповідну  безкоштовну правову  допомогу.

 8.5.3. Домагатися збереження в наступних роках передбачених ст. 57 Закону України „Про освіту” гарантій щодо оплати праці та забезпечення педагогічних працівників сільської місцевості і селищ міського типу та членів їх сімей безоплатними квартирами з опаленням і освітленням.

9. Розвиток соціального партнерства

 

9.1. З метою подальшого розвитку соціального партнерства сторони Угоди домовились про наступне:

    9.1.1. Сприяти:

- у проведенні колективних переговорів, своєчасному укладенню колективних договорів або внесенні до них змін і доповнень згідно із Законом України „Про колективні договори і угоди” в усіх закладах освіти району, на які поширюється дія Угоди;

- впровадженню та поширенню практики проведення попередньої експертизи проектів колективних договорів щодо їх відповідності нормам законодавства, Генеральної, Галузевої  , Обласної та цієї угод;

     9.1.2. Забезпечити контроль за дотриманням законодавства про працю, норм Генеральної Угоди між Кабінетом Міністрів України, Галузевої угоди, Обласної та цієї угод;   і у разі виявлення порушень ставити питання про притягнення до відповідальності винних осіб.

     9.1.3. На умовах, передбачених ст.19 Закону України „Про колективні договори і угоди”, діючої в  системі освіти взаємно і своєчасно надавати інформацію, необхідну для ведення колективних  переговорів і здійснення контролю за виконанням даної Угоди та колективних договорів.

     9.1.4. Сприяти стабільній роботі трудових колективів, зниженні в них соціальної напруги шляхом проведення консультацій, переговорів, вироблення узгоджених пропозицій та вжиття конкретних дій.

     9.1.5. Практикувати проведення спільних  засідань колегії відділу  освіти райдержадміністрації та президії райкому профспілки працівників освіти з питань стабілізації, умов та оплати праці, соціального забезпечення працівників освіти, а за підсумками роботи за рік заслуховувати звіти   голови райкому профспілки та начальника відділу освіти  .

    9.1.6. Представники відділу освіти, керівники закладів освіти на запрошення профспілкових органів братимуть участь у заходах Профспілки, які спрямовані на захист трудових, соціально-економічних прав працівників.

    9.1.7. Відділ освіти райдержадміністрації, керівники закладів освіти:

- забезпечують відповідне погодження згідно з чинним законодавством з райкомом профспілки та профспілковими комітетами на місцях нормативних  актів, що стосується прав інтересів працівників у сфері трудових і соціально – економічних відносин;

 

                              9.2. Районна  організація профспілки зобов’язується:

    9.2.1. Забезпечити регулярне навчання профспілкових комітетів з питань соціального партнерства.

     9.2.2. Вживати вичерпних заходів щодо обов’язкового ініціювання профкомами колективних переговорів з роботодавцями, підвищення ефективності колдоговірної роботи, забезпечення виконання колективних договорів і угод.

     9.2.3. Інформувати Територіальну державну інспекцію праці у Кіровоградській області,  обком профспілки про факти порушення зобов’язань, передбачених колективними договорами, та забезпечити участь профспілкових комітетів галузі у проведенні перевірки стану укладення і виконання колективних договорів і угод. За результатами перевірок ініціювати притягнення до відповідальності осіб, які ухиляються від укладення колдоговорів або не виконують їх.

     9.2.4. Посилити вимогливість до роботодавців, органів виконавчої влади всіх рівнів щодо виконання зобов’язань, передбачених колективними договорами і угодами.

     9.2.5. Підготувати довідковий матеріал про стан укладення колективних договорів в закладах освіти, довести його до профспілкових організацій.

 

10. Сприяння роботі галузевої профспілки з соціально- економічного захисту працівників освіти, підвищення ефективності  її діяльності.

                                                              

          10.1. Відділ  освіти райдержадміністрації забов”язується  :

           

            10.1.1. Сприяти райкому  профспілки працівників освіти в його діяльності.

            10.1.2. Спрямовувати роботу відділу освіти, керівників закладів освіти на безумовне забезпечення законодавчо закріплених положень щодо прав працівників на об’єднання в профспілці, повноважень виборних профспілкових органів та гарантій їх діяльності.

            10.1.3. Не допускати втручання керівників закладів  освіти  у статутну діяльність  організаційних ланок Профспілки працівників освіти і науки України, передбачену чинним законодавством.      

10.1.4. Утримуватись від будь-яких дій, що можуть бути розцінені як втручання у статутну діяльність  Профспілки;

- створювати умови для безперешкодного доступу уповноважених профспілкових представників до  закладів освіти району, органів виконавчої влади, у компетенції яких вжиття рішень з порушених питань у сфері соціально-трудових відносин.

            10.1.5. Підтримувати безготівковий порядок сплати членських профспілкових внесків згідно з особистими заявами членів профспілки з подальшим їх перерахуванням  на рахунки відповідних профспілкових органів або  транзитні рахунки профспілкових органів не пізніше трьох банківських днів після виплати заробітної плати працівникам.

10.1.6. Сприяти навчанню профспілкових кадрів та активу, підвищенню їх кваліфікації.

           10.1.7. Сприяти  наданню у користування профспілковим комітетам навчальних закладів, районному комітету Профспілки приміщень з усім необхідним обладнанням, опаленням, освітленням, прибиранням, транспортом, охороною,  зв’язком  (в т.ч. електронна пошта, Internet).

      1. Встановлювати за активну і сумлінну працю із захисту прав та інтересів працівників щорічне заохочення у межах посадового окладу (до ставки заробітної плати) головам профспілкових організацій, активним учасникам профспілки, які здійснюють свої повноваження на громадських засадах, при виплаті щорічної грошової винагороди.

         

    1. Районна  організація профспілки зобов’язується:

       

           10.3.1. Своєчасно доводити до відома комітетів профспілки зміст нормативних документів, що стосуються соціально-економічних інтересів членів профспілки.

           10.3.2. Спрямовувати роботу комітетів профспілки на організацію контролю за своєчасним введенням в дію нормативних документів з питань трудових відносин, нормування праці, розподілення навчального навантаження, дотримання в закладах освіти району трудового законодавства.

           10.3.3. Проводити роз’яснювальну роботу через засоби масової інформації та безпосередньо в трудових колективах щодо конституційних прав та гарантій працівників освіти, а також методів і форм їх захисту.

           10.3.4. Посилити особисту відповідальність профспілкових кадрів стосовно питань захисту законних прав та інтересів членів профспілки.

           10.3.5. Організувати надання допомоги профспілковим комітетам у проведенні колдоговірної кампанії з метою забезпечення:

      - відповідності законодавству норм колективних договорів, зокрема – в оплаті праці, режимі роботи, охороні праці, наданні відпусток;

      - своєчасної виплати заробітної плати та погашення заборгованості з них;

      - відповідальності сторін за невиконання умов колективних договорів;

      - вирішення колективними договорами питань, неврегульованих законодавством.

           10.3.6. Розширювати і поглиблювати співпрацю райкому профспілки з Державною інспекцією праці Кіровоградської області щодо забезпечення контролю за дотриманням чинного трудового законодавства.

           10.3.7. Сприяти поширенню практики представлення комітетами профспілки інтересів працівників при розгляді їх трудових спорів в комісіях по трудових спорах, судах.

           10.3.8. Інформувати відділ  освіти райдержадміністрації про факти порушення гарантій та прав членів профспілки в закладах освіти з метою вжиття відповідних заходів.

       

      11. Контроль за виконанням Угоди та відповідальність сторін

       

      11.1. Контроль за виконанням Угоди здійснюється  спільною  комісією Сторін .

      11.2. Кожна із Сторін визначає заходи з виконання Угоди та  відповідальних осіб, інформує про це іншу Сторону.

      11.3. Сторони забезпечують контроль за виконанням  Галузевої угоди, колективних договорів і угод на місцях. Не рідше одного разу на півроку аналізують і узагальнюють хід виконання Угоди, у разі невиконання окремих положень здійснюють додаткові заходи щодо їх реалізації.

        

       Угода підписана у двох примірниках, які зберігаються у кожної із Сторін і мають однакову юридичну силу.

                         

       

       

       

      В.о. начальника відділу                                             Голова районної

      освіти  Новоархангельської                                      організації профспілки

     районної державної адміністрації                             працівників  освіти

                                  

В.Мельніченко                                                                  Т. Будник

                                                                                        

                              «24» грудня 2010 р.                                 «24» грудня  2010 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №1

до угоди між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації та районною  організацією профспілки працівників  освіти і науки України на  2011-2015 роки

 

Положення

про преміювання вчителів, які підготували переможців

обласних, Всеукраїнських олімпіад, конкурсів, змагань, турнірів, фестивалів

 

І. Загальні положення

 

Зазначене положення спрямоване на підвищення матеріальної зацікавленості працюючих у покращенні якості виконуваних посадових обов’язків, функцій та завдань.

Педагогічна премія, заснована відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації, присуджується щорічно за підсумками навчального року.

Педагогічна премія виплачується працівникам, які підготували учнів-переможців обласних, Всеукраїнських етапів олімпіад з базових дисциплін, конкурсу-захисту МАН, спортивних, творчих, інтелектуальних, туристичних змагань, турнірів, конкурсів, фестивалів.

ІІ. Умови та порядок встановлення премії

Кандидати на встановлення педагогічної премії визначаються щорічно експертною комісією відділу освіти, яка формується пропорційно із числа працівників відділу освіти, методичного кабінету, керівників і педагогічних працівників закладів освіти. ЇЇ склад затверджується  наказом начальника відділу освіти щорічно у травні.

Клопотання про преміювання педагогічних працівників здійснюється директорами загальноосвітніх шкіл, закладів, установ освіти, де працюють особи.

Розмір премії кожному окремому працівнику не має обмежень.

Подання про преміювання вносять експертній комісії керівники загальноосвітніх шкіл, закладів і установ освіти за погодженням із профспілковими комітетами щорічно до 10 травня.

Експертна комісія до 20 травня розглядає подання та приймає вмотивоване рішення про встановлення премії.

Кількість педагогічних премій та їх розмір визначається експертною комісією.

Подання на встановлення премії вносяться експертною комісією начальнику відділу освіти щорічно до 22 травня поточного року.

ІІІ. Вручення премії

Вручення премії педагогічним працівникам здійснюється начальником відділу освіти щорічно на серпневій педагогічній конференції.

 

ІV. Джерела преміювання

Премія переможцям виплачується за рахунок асигнувань, передбачених на оплату праці. На преміювання спрямовуються кошти за рахунок економії фонду заробітної плати, яка утворюється протягом року в установі. Розмір економії із заробітної плати визначається як різниці між плановою сумою асигнувань за КЕВК 1110 (з урахуванням змін, проведених в установленому порядку) і сумою фактичних витрат.

 

В.о. начальника відділу                                             Голова районної

освіти  Новоархангельської                                      організації профспілки

     районної державної адміністрації                             працівників  освіти

                                  

В.Мельніченко                                                                  Т. Будник

                                                                                      

                              

Додаток №2

до угоди між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації та районною  організацією профспілки працівників  освіти і науки України на  2011-2015 роки

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам закладів освіти району

 

 

1.            Це положення розроблено відповідно до Закону України «Про освіту», Кодексу Законів про працю України, Порядку надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2000 р. № 898.

 

2.   Щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам надається один раз на рік в межах загальних коштів, передбачених кошторисом навчального закладу на оплату праці, і не може перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень.

 

3.   Щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам надається відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи у межах коштів на оплату праці, передбачених у кошторисі закладу.

 

4.     Щорічна грошова винагорода педпрацівникам закладу надається за:

    • сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків, визначених Статутом установи та посадовою інструкцією;

    • організацію навчально-виховного процесу, яка виражається у показниках досягнень учнів та вихованців у навчанні та позакласних заходах (участь у фестивалях, олімпіадах, конкурсах, спортивних змаганнях, інтелектуальних іграх та ін.);

    • ефективність виховної роботи по попередженню правопорушень та бродяжництва серед учнівської молоді;

    • методичне забезпечення навчального закладу,  участь педагогів у розповсюдженні та впровадженні передового педагогічного досвіду, робота з молодими спеціалістами, участь у конкурсах для вчителів, керівників гуртків, педагогів-організаторів, вихователів «Учитель року», «Класний керівник року» та інших;

    • відмінну організацію і проведення методичної роботи, зразкове оформлення досвіду роботи та друковану продукцію;

    • науково-методичну роботу та участь у наукових творчих групах та семінарах; керівництво методичними об’єднаннями та активну участь у їх роботі;

    • застосування нестандартних, новаторських форм і методів; оновлення навчально-матеріальної бази та її збереження;

    • зразкову підготовку і проведення районних семінарів;

    • додержання вимог охорони праці та техніки безпеки, санітарно-гігієнічного режиму;

    • ефективність роботи по попередженню травматизму учасників навчально-виховного процесу;

    • за особисті перемоги в конкурсах;

    • за участь у Міжнародних конкурсах та програмах;

    • за підготовку переможців Міжнародних, Всеукраїнських, обласних, регіональних, районних  конкурсів, олімпіад, фестивалів;

    • за значне підвищення результативності роботи класного керівника, формування виховної системи класу та ефективність виховного процесу;

    • за зразкове збереження кабінету;

    • за активну участь у суспільному житті та загальнорайонних заходах;

    • за високу результативність в роботі з батьками;

       

       

      5.    При визначенні розміру щорічної грошової винагороди враховуються  сумарно всі види діяльності та досягнення працівника.

       

      6.    Щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам надається на підставі наказу керівника навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом закладу.

       

      7.   Щорічна грошова винагорода надається також працівникам, які звільнені по переводу до іншої  установи, у зв”язку із скороченням чисельності або штату, за п.6 ст.36 КЗпП України, в зв'язку з виходом на пенсію (пропорційно відпрацьованого часу).

       

8.   Педпрацівники, на яких накладено адміністративне чи дисциплінарне стягнення,   позбавляються щорічної грошової винагороди у повному обсязі протягом строку дії дисциплінарного стягнення (ст. 151 КЗпП України).

 

Педпрацівників, які не забезпечили своєчасного і якісного виконання покладених на них завдань, допустили суттєві помилки та упущення в роботі, порушення трудової дисципліни, може бути позбавлено грошової винагороди частково.

 

9.   Щорічну грошову винагороду працівники одержують у тому ж порядку, як і заробітну плату.

 

 

 

 

 

В.о. начальника відділу                                             Голова районної

освіти  Новоархангельської                                      організації профспілки

     районної державної адміністрації                             працівників  освіти

                                  

В.Мельніченко                                                                  Т. Будник

                                                                                        

                            

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                 Додаток №3

до угоди між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації та районною  організацією профспілки працівників  освіти і науки України на  2011-2015 роки

 

 

ПЕРЕЛІК

питань соціально-економічного і трудового характеру, що погоджуються керівником закладу освіти з комітетом профспілки

 

№ з/п

Питання і документи

Підстава

1

2

3

1.

Правила внутрішнього трудового розпорядку.

ст. 142  КЗпП України

2.

Попередній та остаточний розподіл навча­льного навантаження

 п. 63  Інструк­ції про порядок обчислення заробітної плати працівни­ків освіти

3.

Розклад уроків

п. 21 Типових правил внут­рішнього трудового розпо­рядку.

4.

Графіки робочого дня і змінності техперсо­налу.

п. 21  Типових правил ВТР

5.

Залучення працівників у виняткових випад­ках до роботи у святкові, вихідні дні та до надурочних робіт.

ст. 71 КЗпП України

6.

Графіки відпусток

ст.79  КЗпП  України

7.

Прийом на роботу неповнолітніх

ст. 188  КЗпП  України

8.

Склад атестаційної комісії

п. 6.1. Типового Положен­ня про атестацію педпрацівників України.

9.

Звільнення працівників за ініціативою ад­міністрації з підстав, передбачених п. 1 /крім ліквідації організації/,  п.п. 2-5-7  ст. 40,  п.п. 2, 3 ст. 41 КЗпП  України, тобто при: п. І ст. 40 - скороченні штатів, реорганізації; п.2 ст.40 - невідповідності посаді внаслідок недостатньої кваліфікації, або стану здоро­в'я; п. 3 ст. 40 систематичного невиконання без поважних причин посадових обов'язків; п.4 ст.40 - прогули без поважних причин, п.5 ст.40 - нез'явленні на роботу більше 4-х місяців внаслідок хвороби /крім особливо­го списку/;

п.7 ст.40 - появі на роботу в нетверезому стані;

п.2 ст.4І - винних діях при обслуговуванні матеріальних цінностей, якщо вони дають підстави для втрати довіри; п.З  ст.4І - аморальному вчинку, несуміс­ному  з виконанням виховних  функцій.

ст. 43 КЗпП  України              

10

Притягнення до дисциплінарної  відповідальності  членів профкому

 

ст. 252  КЗпП  України

11

Заходи з охорони праці та техніки безпеки.

 

ст. 161  КЗпП  України

12

Правила з техніки безпеки у навчальних кабінетах, майстернях, спортзалах, коте­льнях і т.д.

Типові правила з техніки безпеки

13

Тарифікаційні списки

п. 4, додатки 1,2,3  Інструкції про порядок обчислення з/плати працівників освіти.

14

Доплати за суміщення професій/посад/, розширення зони обслуговування чи  збі­льшення обсягів виконуваних робіт.

п.52, там же

Постанова КМУ № 1298

15

Положення про преміювання, розміри матеріальної допомоги та премій працівникам та керівникам установ.

п.53, там же

Постанова КМУ № 1298

            Інші питання, передбачені чинним законодавством.

 

 

 

 

 

В.о. начальника відділу                                             Голова районної

освіти  Новоархангельської                                      організації профспілки

     районної державної адміністрації                             працівників  освіти

                                  

В.Мельніченко                                                                  Т. Будник

                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №4

до угоди між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації та районною  організацією профспілки працівників  освіти і науки України на  2011-2015 роки

 

 

ПЕРЕЛІК

посад працівників з ненормованим робочим днем

системи Міністерства освіти і науки України, яким може

надаватись додаткова відпустка до 7 календарних днів*

 

1. Керівник (директор, завідувач), заступники, помічники керівника…7 днів**

  1. Бібліотекарі, зав. господарством, комірники ( за відсутністю зав.     складом)………………………………………………………………… 7 днів
  2. Шеф-кухарі …………………………………………………………….. 7 днів
  3. Секретарі, секретарі-друкарки, діловоди   … ………………………... 7 днів
  4. Хормейстери, акомпаніатори, диригенти…………………………….. 7 днів
  5. Психолог, соціальний педагог, юрисконсульти..………………………7 днів
  6. Педагоги – організатори………………………………………………..  7 днів
  7. Бухгалтер....................................................................................................7 днів
  8. Середній медичний персонал.......................................................... ……7 днів
  9.  Помічники вихователя………………………………………………….7 днів

 

*Перелік посад може бути розширено згідно додатку до Галузевої угоди між Міністерством  освіти і науки України та ЦК профспілки працівників освіти і науки України

 

** Керівникам закладів, що мають щорічну основну відпустку тривалістю 56 календарних днів, додаткова відпустка за ненормований робочий день не може перевищувати 3 календарних днів

 

В.о. начальника відділу                                             Голова районної

освіти  Новоархангельської                                      організації профспілки

     районної державної адміністрації                             працівників  освіти

                                  

В.Мельніченко                                                                  Т. Будник

                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №5

до угоди між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації та районною  організацією профспілки працівників  освіти і науки України на  2011-2015 роки

 

 

ПЕРЕЛІК

професій і посад працівників, робота яких

пов'язана із забрудненням і яким безкоштовно

видається мило

 

 

№ з/п

Найменування професій і посад

Кількість мила на місяць (грамів)

Примітка

1.

Лаборант хімічного кабінету

100

 

2.

Прибиральниця службових при­міщень

400

 

3.

Усім працівникам

5

працюючо­му на зміну

 

 

 

 

 

 

В.о. начальника відділу                                             Голова районної

освіти  Новоархангельської                                      організації профспілки

     районної державної адміністрації                             працівників  освіти

                                  

В.Мельніченко                                                                  Т. Будник

                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №6

до угоди між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації та районною  організацією профспілки працівників  освіти і науки України на  2011-2015 роки

 

 

ПЕРЕЛІК

робіт з важкими і шкідливими умовами праці, при виконанні яких здійснюються доплати в розмірі до 12 відсотків*

 

 

1.150. Роботи, пов'язані з топленням, шуруванням, очищенням печей від золи і шлаку.

1.152. Робота біля гарячих плит, електрожарових шаф, конди­терських і паро-масляних печей та інших апаратів для смаження і випікання.

1.155. Роботи, пов'язані з миттям посуду, тари і технологічного обла­днання вручну із застосуванням кислот, лугу та інших хімічних речовин.

1.156. Роботи з прання білизни вручну з використанням миючих і де­зинфікуючих засобів.

1.161. Роботи з використанням хімічних реактивів, а також з їх збе­реженням /складуванням/.

1.163. Обслуговування   каналізаційних колодязів і мереж.

1.178. Робота на деревообробних верстатах.

1.181. Прибирання туалетів і санвузлів.

 

*Перелік посад може бути розширено згідно додатку до Галузевої угоди між Міністерством  освіти і науки України та ЦК профспілки працівників освіти і науки України

Доплати за несприятливі умови праці встановлюються за результатами атестації робочих місць   або оцінки умов праці особам, безпосередньо зайнятим на роботах, передбачених Переліком, і нараховуються за час фактичної зайнятості працівників на таких робочих місцях або в таких умовах праці, яка здійснюється відповідно до діючого законодавства про охорону праці.

 

 

 

В.о. начальника відділу                                             Голова районної

освіти  Новоархангельської                                      організації профспілки

     районної державної адміністрації                             працівників  освіти

                                  

В.Мельніченко                                                                  Т. Будник

                                                                                        

                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №7

до угоди між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації та районною  організацією профспілки працівників  освіти і науки України на  2011-2015 роки

 

 

СПИСОК

 

професій і посад  із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в  яких дає право на щорічну додаткову відпустку *

 

 

1.  Кухар, що постійно працює біля плити…………………………    4 дні

2.  Лікар установи освіти…………………………………………….    7 днів

3.  Середній  медичний персонал установ освіти………………….     7 днів

4.  Прибиральник службових приміщень, зайнятий

     прибиранням загальних убиралень та санвузлів…………………  4 дні

5.  Робітники пралень, зайняті пранням білизни

     та спецодягу ручним способом…………………………………      7 днів

6.  Слюсар-сантехнік, зайнятий ремонтом,

     наглядом та обслуговуванням внутрішньо будинкової

      каналізації, водопроводу…………………………………………    4 дні 

                                            

       * Перелік посад може бути розширено згідно додатку до Галузевої угода між Міністерством  освіти і науки України та ЦК профспілки працівників освіти і науки України

 

 

В.о. начальника відділу                                             Голова районної

освіти  Новоархангельської                                      організації профспілки

     районної державної адміністрації                             працівників  освіти

                                  

В.Мельніченко                                                                  Т. Будник

                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №8

до угоди між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації та районною  організацією профспілки працівників  освіти і науки України на  2011-2015 роки

 

Список

посад і професій працівників, робота яких пов’язана з особливим характером праці, що дає право на щорічну додаткову відпустку

 

  1. Персонал медичний установ освіти…………………………до 7 днів
  2. Прибиральник службових приміщень, зайнятих прибиранням загальних убиралень та санвузлів……………………………………………………..до 4 днів
  3. Робітники пралень, зайняті пранням білизни ручним способом ..до 7 днів

 

 

 

В.о. начальника відділу                                             Голова районної

освіти  Новоархангельської                                      організації профспілки

     районної державної адміністрації                             працівників  освіти

                                  

В.Мельніченко                                                                  Т. Будник

                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток № 9

до угоди між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації та районною  організацією профспілки працівників  освіти і науки України на  2011-2015 роки

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про преміювання голів профспілкових комітетів та активних членів профспілкового руху

 

1. Загальні положення

1.1. Система преміювання вводиться з метою активізації профспілкового руху та з урахуванням особистого внеску кожного члена.

1.2. Начальник відділу освіти в межах установленого фонду оплати праці за поданням райкому профспілки має право здійснювати преміювання голів профспілкових комітетів та активних членів профспілкового руху.

1.3. Це Положення вводиться з метою матеріального стимулювання голів профспілкових комітетів та активних членів профспілкового руху за сумлінне і якісне виконання поставлених перед ними завдань, забезпечення належного рівня  виконавчої та трудової дисципліни, пропаганди профспілкового руху в районі, сприяння роботі профспілки з соціально-економічного захисту працівників освіти, підвищення ефективності  її діяльності

2. Визначення загального фонду преміювання

2.1. Премія працюючим головам первинних профспілкових організацій виплачується за рахунок асигнувань, передбачених на оплату праці. На преміювання також спрямовуються кошти за рахунок економії фонду заробітної плати, яка утворюється протягом року в установі. Розмір економії із заробітної плати визначається як різниця між плановою сумою асигнувань за КЕКВ 1110 (з урахуванням змін, проведених в установленому порядку) і сумою фактичних витрат.

3. Визначення розміру премії

3.1. Начальник відділу освіти за поданням райкому профспілки в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, затверджує розміри преміювання у межах коштів на оплату праці.

3.2. Кандидати на встановлення премії визначаються на президії Райкому профспілки.

3.2. Розмір премії, визначений відповідно до пункту 3.1. цього Положення, може бути збільшено або зменшено з урахуванням особистого вкладу профспілкового активіста в загальні результати роботи. Збільшення розміру премії здійснюється за рахунок суми, що утворилася в процесі цього перерозподілу в межах загального річного фонду преміювання.

3.3. У процесі визначення конкретного розміру премії враховується стан виконання профспілковим лідером посадових обов'язків: обсяг і якість виконуваних робіт, дотримання термінів виконання планових робіт і доручень, виконання позапланових робіт, подання ініціативних пропозицій щодо вдосконалення роботи з профспілкових питань та діяльності освітніх установ у цілому, підготовка статей та інших публікацій.

4. Виплата премії

4.1.Підставою для виплати премії є наказ начальника відділу освіти за погодженням з профспілковим комітетом;   

4.2. Премію працівники одержують у тому ж порядку, як і заробітну плату.

4.4.Премія може виплачуватися профспілковим лідерам, які звільнились за власним бажанням, в тому числі у зв’язку з виходом на пенсію, працівникам, яких переведено у інший навчальний заклад освіти району (пропорційно відпрацьваного часу).

 

 

 

В.о. начальника відділу                                             Голова районної

освіти  Новоархангельської                                      організації профспілки

     районної державної адміністрації                             працівників  освіти

                                  

В.Мельніченко                                                                  Т. Будник

                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 10

до угоди між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації та районною  організацією профспілки працівників  освіти і науки України на  2011-2015 роки

 

Перелік

видів організаційно-педагогічної роботи, що здійснюється під час простою не з вини працівника  (карантину, несприятливих погодних умов, тощо), при яких оплата праці здійснюється в розмірі 100%

 

  1. Робота з навчальною документацією (оформлення календарних та перспективних планів).
  2. Робота з науково-методичного забезпечення навчально-виховного процесу:
  • робота з науковою та методичною літературою;

  • підготовка методичних посібників (розробка методичних рекомендацій, відкритих занять, сценаріїв свят та інш.);

  • підготовка аудіо- та відео матеріалів для роботи;

  •  розробка планів роботи гуртків, груп, творчі розробки нетрадиційних занять.

  1. Робота з матеріально-технічного забезпечення навчально-виховного процесу:
  • підготовка та виконання наочних посібників, роздаткового матеріалу;

  • придбання матеріалів для роботи;

  • роботи з підготовки та виконання костюмів, бутафорії та їх реставрації (виконання ескізів, придбання матеріалів, організація виготовлення, тощо)

     

     

     

    В.о. начальника відділу                                             Голова районної

    освіти  Новоархангельської                                      організації профспілки

     районної державної адміністрації                             працівників  освіти

                                  

В.Мельніченко                                                                  Т. Будник

                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 11

до угоди між відділом освіти Новоархангельської районної державної адміністрації та районною  організацією профспілки працівників  освіти і науки України на  2011-2015 роки

 

 

ПЕРЕЛІК

професій і посад працівників, яким видається безкоштовно спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту.

 

 

з/п

 

 

Найменування професії

і посади

Найменування

спецодягу, спецвзуття та

запобіжних пристроїв

Строк експлуатації.

користування

/місяців/

І.      Гардеробниця

Халат б/п

12

2.     Двірник

Костюм б/п

Фартух б/п

Рукавиці б/п

12

12

2

3.     Лаборант /всіх найменувань/

Халат б/п

12

4.     Друкарка

Нарукавники б/п

24

5.     Прибиральниця службових

        приміщень

Халат б/п

 

12

6.     Машиніст по пранню

        спецодягу вручну

Костюм б/п

Фартух б/п

Чоботи гумові

Рукавиці б/п

12

6

12

3

7.     Слюсар-сантехнік

Костюм брезентовий

Чоботи гумові

Рукавиці б/п

18

12

2

8.     Працівник комп'ютерного

        класу        і т.д.

Халат б/п

12

 

 

 

В.о. начальника відділу                                             Голова районної

освіти  Новоархангельської                                      організації профспілки

     районної державної адміністрації                             працівників  освіти

                                  

В.Мельніченко                                                                  Т. Будник